Nyheder
Nyheder

Muslimer, der vælger kristendommen, har brug for bibelsk starthjælp

Konvertitter har brug for kristne fællesskaber for at få kristendommen ind under huden

Kirker skal aktivt hjælpe konvertitter med at forstå, hvordan man går til kristendommen og til Bibelen, mener religionsforsker Duane Miller. Privatfoto. 


Duane Miller er ekspert i konversion – i særlig grad den konversion der i stigende grad foregår på globalt plan fra islam til kristendom. Mellemkirkeligt Råd inviterede ham for nylig til Danmark, hvor han besøgte Aarhus og København for at fortælle om sin forskning.


Miller holdt åben forelæsning under overskriften: ”Hvorfor tiltrækkes så mange muslimer af kristendommen?” (Hør Duane Millers forelæsninger via dette youtube-link).


Desuden holdt han temaseminar for præster hvor han bl.a. talte om de pastorale udfordringer, som en præst og en menighed kan stå i, når de møder muslimer, der konverterer til kristendommen. Når muslimer bliver kristne, bringer de ofte en forståelse af kristendommen med sig, som er farvet af deres gamle tro. Det gælder fx omkring betydningen af religiøs praksis, som i islam er meget mere defineret end i kristendommen, hvor der er frihed til at lade sin tro komme til udtryk på forskellige måder.


”På samme måde ser vi, at mange konvertitter læser Bibelen på samme måde, som de tidligere læste Koranen. Når muslimer læser Koranen, gør de det ikke nødvendigvis for at forstå, hvad der står. De tror, at det i sig selv giver velsignelse, når de læser teksten. Kristne læser derimod altid for at forstå. Vi fortolker, vi analyserer fortællingernes figurer, historiens handling og så videre for at finde ud af, hvordan dette kan anvendes i vores liv,” siger Duane Miller i et interview med Kristeligt Dagblad.


Den lutherske tradition for, at enhver kan tilegne sig Bibelen og at enhver, der er døbt, er præst og bisp for Vorherre, er fremmed for muslimer, der konverterer til kristendommen. De er vant til, at en religiøs autoritet fremlægger, hvordan de skal tilgå en helligtekst.


Men konvertitterne søger i høj grad et fællesskab, for de vil gerne lære, hvad det vil sige at være luthersk kristen. Derfor opfordrer Duane Miller præster og menigheder til at tage godt imod konvertitterne og hjælpe dem mere på vej.


”Der er en meget simpel løsning, og det er, at kirkeledere og andre kristne skal hjælpe konvertitterne med at forstå, hvordan man går til kristendommen og til Bibelen. Det kan være gennem bibelstudiegrupper for eksempel. Det vigtigste er, at man får kontakt til konvertitterne, og her lider den danske kirke nok af, at menighederne ofte er mere reserverede og mere formelle end konvertitterne, der søger fællesskabsorienterede menigheder. Den danske kirke bør derfor overveje at åbne op og lade sig inspirere, og det mærker jeg også en velvilje til hos mange af de præster, jeg har talt med,” siger Duane Miller til Kristeligt Dagblad.


Hvis man vil fordybe sig i problematikken og forstå, hvorfor så mange muslimer søger kristendommen, kan man bl.a læse Duane Millers bøger Living Among the Breakage: Contextual Theology-Making and ex-Muslim Christians og Arab Evangelicals in Israel. Desuden kan du læse meget mere på Duane Millers blog, hvor han fortæller om sit besøg i Danmark og om sin generelle forskning.