Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Dansk præsident for 77 mio. kristne besøger Tanzania og Etiopien

Den danske præsident i Det Lutherske Verdensforbund (LVF), biskop Henrik Stubkjær, besøger for første gang, siden han blev valgt, medlemskirker i det globale lutherske fællesskab.

LVF-præsident Henrik Stubkjær og hans delegation sammen med ledere og ansatte i hovedkontoret for den lutherske kirke i Tanzania. Foto: LWF/A. Danielsson 

Biskoppen i Viborg er for en stund rejst langt væk fra de dagligdags opgaver i det midt- og vestjyske. Fra den 15. til 22. april er han i Tanzania og Etiopien, hvor han mødes med ledere af den evangelisk lutherske kirke i Tanzania (ELCT) og den etiopiske evangeliske kirke Mekane Yesus (EECMY) for at få et indblik i kirkernes arbejde. To kirker som er vokset voldsomt i de seneste år, og som gør et stort arbejde blandt andet i tørkeramte egne og blandt interne flygtninge.

- Jeg er dybt taknemmelig for, at jeg har fået mulighed for at opleve det engagerede og omfattende arbejde i ELCT og EECMY, siger Henrik Stubkjær. - Deres stærke engagement i mission, i at tjene mennesker i nød og i teologisk uddannelse er virkelig inspirerende.

Kristne har til alle tider rejst for at møde ’brødre og søstre’ og knytte bånd mellem kirker i verden. Når Henrik Stubkjær som LVF-præsident besøger kirker og deltager i regionale LVF-møder sker det for at få indblik i, hvordan man er kirke i forskellige kontekster samtidig med, at man er lutherske.

- Kendskab til hinandens måder at være kirke på styrker kommunionen, kirkefællesskabet, siger Henrik Stubkjær.

Udover besøg i vigtige projekter og på institutioner som Tumaini University Makumira og Kilimanjaro Christian Medical Center i Tanzania samt Mekane Yesus Development Commission og Mekane Yesus Seminary i Etiopien, er en workshop om klimaretfærdighed med fokus på vedvarende energi og grøn teknologi på programmet i Moshi, Tanzania.

Henrik Stubkjær blev valgt til præsident i LVF i september sidste år ved LVF’s trettende forsamling i Kraków, Polen. Rejsen til Tanzania og Etiopien skulle have fundet sted i januar, men blev udsat på grund af tronskiftet herhjemme.

FAKTA

  • Som LVF-præsident er Henrik Stubkjær sammen med generalsekretæren, Anne Burghardt, som er leder af organisationen, ansigtet ud af til.
  • LVF har 150 medlemskirker med til sammen over 77 mio. medlemmer.
  • De lutherske kirker i Etiopien og Tanzania er blandt de største medlemskirker i LVF, og har de sidste mange år oplevet stor vækst. I Etiopien har kirken over 10 mio. medlemmer, mens kirken i Tanzania har næsten 8 mio. medlemmer.
  • LVF’s humanitære gren, World Service, har et landeprogram i Etiopien, som består af udviklingsarbejde og kapacitetsopbygning i fjerne egne af landet. Der arbejdes også, hvor der er tørke og flygtninge og med aktiviteter, som kan skabe et levebrød for folk.