Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Internationale kirkelige røster om Hamas' angreb mod Israel og det israelske gensvar

(Artiklen er opdateret 4. januar 2024)

Efter Hamas' angreb mod Israel og det israelske modangreb den 7. oktober 2023 har en række internationale kirkelige røster kommenteret hændelserne og kommet med deres opfordringer. Fælles for dem er det, at de alle afviser vold og blodsudgydelse, men vægten ligger lidt forskellige steder i anvisningen af handlemuligheder for kirkelige og politiske ledere:

Overhovederne for kirkerne i Jerusalem, som indbefatter de historiske ortodokse kirker plus den anglikanske og lutherske biskop, peger i deres brev fra 7. oktober på vigtigheden af respekt for menneskerettigheder og retfærdighed. Som de ’historiske vogtere af den kristne tro’ og med inspiration fra Kristi lære gør de sig til fortalere for ikke-vold og mod militarisering. Udtalelsen ”fordømmer uden forbehold voldshandlinger mod civile uanset deres nationalitet, etnicitet eller tro”. Den handlingsmulighed, som udtalelsen anviser, er derimod en politisk løsning, som gennem retfærdighed bringer fred og forsoning mellem landets befolkningsgrupper. Hele udtalelsen kan læses her: Statement from Heads of Churches in Jerusalem (7. oktober).

I udtalelsen fra den katolske biskop i Jerusalem påpeges det, at vold og tab af menneskeliv vil avle had og splittelse. Modgiften til dette er nedtrapning og respekt for individuelle rettigheder. Striden kan let komme til at inkludere helligsteder i Israel og især i Jerusalem. Udtalelsen peger på det internationale samfunds – især de politiske lederes – ansvar for at sikre fred. Læs udtalelsen her: Statement from the Latin Patriarchate of Jerusalem (7. oktober).

Den evangelisk-lutherske kirke peger i sin udtalelse på medfølelsen med ofrene for vold blandt uskyldige civile. Samtidig påpeger udtalelsen at den konflikt, som nu er blusset op til en regulær krig, har en større kontekst og en længere historie. Kirken “er fortsat fortalere for ikke-vold; men vi mener også, at det er afgørende at forstå de udviklinger, som nærer volden”, siger udtalelsen. Kirken vil tage del i at ’fremme det palæstinensiske folks rettigheder’, siges det videre. På den måde er udtalelsen fra den evangelisk-lutherske kirke skarpere og mere fokuseret på palæstinensernes vilkår end de to foregående udtalelser. Læs hele udtalelsen her: Statement from the Evangelical Lutheran Church in Jordan and the Holy Land (u.d.).

Kirkernes Verdensråd har udsendt en kort udtalelse, hvor fokus er på Hamas og med en opfordring til at øjeblikligt stoppe voldshandlinger. Fortsat vold vil få tragiske konsekvenser for både palæstinensere og israelere, siger generalsekretær Pillay, som viser hen til bøn som handlemulighed for kirkerne. Læs mere her: WCC urgently appeals for immediate ceasefire in Israel and Palestine (7. oktober 2023).

Derudover er der i Jerusalem en luthersk kirke, som er medlem af Det lutherske Verdensforbund (LVF). LVF har et "Jerusalem-program", som tilbyder lægehjælp, boligstøtte, skoleundervisning og nødhjælp til palæstinensere på Vestbredden og i Gazastriben. Der er mulighed for at støtte programmet ved at donere penge gennem LVF. Man kan donere via hjemmesiden her (link)
LVF har udsendt fire udtalelser om krigen, som du kan læse her: