Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

På besøg hos den Armenske Apostoliske Kirke 

Sognepræst Per Damgaard Pedersen besøger i disse dage den Armenske Apostoliske Kirke for at fejre 20-årsjubilæet for søndagsskolebevægelsen.

Audiens - samtale efter overrækkelsen

Sognepræst Per Damgaard Pedersen har overbragt et solidaritetsbrev, da han var i audiens hos Katholikos Karekin II onsdag den 10. april 2024.

Søndagsskolebevægelsen blev startet med hjælp fra Dansk Armeniermission, som Per Damgaard Pedersen var udsendt med i en årrække. I den anledning har Folkekirkens Mellemkirkelige Råd bedt Per Damgaard Pedersen om at overbringe et solidaritetsbrev til patriarken for den armenske kirke, Karekin II (link). Brevet blev overbragt ved en audiens onsdag den 10. april.

 

Forholdet mellem Danmark og den armenske kirke går langt tilbage i historien, til det for armenierne mørke kapitel efter det Ottomaniske riges opløsning og fortrængning af armeniere fra den anatoliske højslette. Det var en tid med folkemord og dødsmarcher, hvor op mod 1.500.000 armeniere mistede livet og endnu flere blev fordrevet til Syrien og Libanon. I modsætning til mange andre missionærer blev Karen Jeppe og Maria Jacobsen i området, og ydede en utrolig indsats for de armenske flygtninge. 

 

I efteråret 2023 var armenierne igen på flugt i stort tal, denne gang fra enklaven Nagorno-Karabakh. 100.000 søgte tilflugt i Armenien og har måttet opgive håbet om nogensinde at vende tilbage til deres hjem og landsbyer. Det er en tragisk situation for flygtningene og en stor byrde for det armenske samfund at bære. Folkekirkens Nødhjælp samlede ind til Armenien i oktober 2023, men flygtningene forsvinder let fra vores blik når de ikke fylder i nyhedsstrømmen. Derfor er selv et solidaritetsbrev fra Folkekirken et vigtigt tegn på, at Armenien og det armenske folk ikke er glemt af Danmark. 

Billede af Hans Hellighed Katholikos Karekin II

På billedet ses Hans Hellighed Katholikos Karekin II.