Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

"Vi er en del af et større hele"

LVF generalforsamling: Sognepræst Jacob Duevang Krogh Rasmussen har mødt lutherske kirker fra hele verden, og inspirationen fra det økumeniske møde tager han med videre i arbejdet med at skabe Himmelske Dage i Silkeborg 2025

Jacob Duevang Krogh Rasmussen (t.v.) sammen med lutherske præster fra hhv. Indien og Botswana. Privatfoto. 

Blandt de danske deltagere på Det lutherske Verdensforbunds generalforsamling i Krakow var Jacob Duevang Krogh Rasmussen, sognepræst i Mariager og formand for Himmelske Dages lokalkomité. Det gjorde stort indtryk på ham at deltage i det internationale kirkemøde:

”Der har været mange store oplevelser på generalforsamlingen. Ikke mindst det at møde lutheranere fra hele verden, som hver især kommer med deres baggrund, ”kirkekultur” og deres egen historie at fortælle. Det er spændende at opleve, fordi det også viser mig den lutherske udgave af kristendommens stærke side, nemlig evnen til at være fleksibel og rummelig,” fortæller han og tilføjer:

”Alle de mange lutherske kirker der mødes i Krakow, kommer med hver deres tilgang til at være kirke i netop deres land og kultur, og selvom det til tider er en tilgang som ligger langt fra den folkekirkelige virkelighed, jeg kender både i Mariager og i Danmark, så kan vi rumme og give plads til hinanden, fordi vi står på det samme grundlag mht. vores syn på barnedåben og nadverens fællesskab.”

Den lutherske kirke er i mindretal i det katolske Polen, så da forsamlingen i søndags besøgte de forskellige lutherske menigheder rundt om i Polen, blev de taget hjerteligt imod.

”Den allerstørste oplevelse var at besøge den lutherske menighed i byen Wisła og opleve den gæstfrihed og varme, vi blev mødt med. At opleve det fællesskab vi alle er en del af på trods af landegrænser og sprog. Og det er nok dét, jeg tager med tilbage til Mariager. Ikke noget direkte praktisk tiltag, men et fokus på til stadighed at minde mig selv og hinanden om, at vi er en del af et større hele - et luthersk kirkesamfund - og at der både ligger en styrke i den vished, men også et ansvar: hele tiden at fastholde en rummelighed ikke mindst i en tid, hvor det som skiller ofte får det største fokus.”

Himmelske Dage

Han tager desuden meget god inspiration fra Krakow med videre i arbejdet med Himmelske Dage i Silkeborg 2025, hvor han er formand for lokalkomitéen.

”Indholdsmæssigt var der flere spændende hovedtalere ved generalforsamlingen, ikke mindst Thomáš Halík, som allerede er blevet inviteret til Himmelske Dage af den katolske kirke. Men også ærkebiskop emerita Antje Jackelén var en interessant oplevelse med et godt oplæg om håb, som ikke mindst vandt genklang hos de unge delegerede. Jeg har oplevet en meget stærk engageret ungdom på denne generalforsamling, både fra Danmark og hele verden. At de unge mennesker med deres engagement i klimadebatten skal have plads og fokus står også tydeligt for mig efter generalforsamlingen, og er absolut et vigtigt punkt, som jeg vil bringe med tilbage til lokalkomiteen, hvor vi i forvejen har nedsat et "Unge udvalg", siger han.

Frivillige

Frivillige er vigtige for at skabe en oplevelse, har Jacob Krogh Duevang Rasmussen erfaret.

”Organisatorisk var generalforsamlingen vel udført også mht. de mange frivillige, som sørgede vel for os delegerede, hvis vi havde spørgsmål eller problemer med at finde vej - både i det store kongrescenter og ved de forskellige lokationer ude i byen. Dette understregede igen for mig, hvor vigtige frivillige er for at skabe en god oplevelse for alle, samt hvor vigtigt det er, at alt fungerer på det organisatoriske niveau. På den måde kan jeg sige, at også med hensyn til Himmelske Dage i Silkeborg 2025 har det været en stor oplevelse af deltage i Det lutherske Verdensforbunds generalforsamling i Krakow,” konkluderer han.