Fortsæt til hovedindholdet
Nationalt og globalt
Reformatorisk Kirkefællesskab

Reformatorisk kirkefællesskab

Kirkefællesskabet af reformatoriske kirker i Europa (CPCE) består af 94 reformatoriske kirker i Europa, herunder både lutherske, reformerte, unerede og metodistiske kirker i Europa. Kirkefællesskabet blev grundlagt i 1973 og har hovedsæde i Wien.

Det formelle navn for Kirkefællesskabet er på engelsk: Community of Protestant Churches in Europe (CPCE). Oprindeligt hed det Leuenberg Kirkefællesskabet efter kirkefællesskabets centrale tekst, Leuenberg Konkordien, med reference til den schweiziske by Leuenberg, hvor fællesskabet blev grundlagt. I 2003 ændrede man navnet til Community of Protestant Churches in Europe, og senere igen ændrede man det til Communion of Protestant Churches in Europe – deraf forkortelsen CPCE.

CPCE’s arbejde

Siden Leuenbergs/CPCE’s start i 1973 har det teologiske studiearbejde og den økumeniske dialog været prioriteret meget højt. I dag arbejdes der også med mere praktisk-kirkelige emner som fx liturgi og pastoraluddannelse, ligesom CPCE er engageret i socialt-etisk arbejde. På det seneste har CPCE også arbejdet med, hvordan kirker kan tilpasse sig de forandringer, der sker i kølvandet på den stigende migration til Europa. I 2023 har CPCE fået såkaldt ’participatory status’ ved Europarådet, som International NGO (INGO).

Dansk engagement

Den danske Folkekirke blev medlem af Leuenberg i 2001. Folkekirken er i dag primært engageret i CPCE's teologiske arbejde, hvor der sidder repræsentanter for folkekirken i flere af de forskellige teologiske arbejdsgrupper. 

Professor Ulla Schmidt er medlem af CPCE’s styrende råd 2018-2024.

Andre medlemskirker i Danmark er Den Reformerte Synode i Danmark og Metodistkirken i Norden og Baltikum.

Nordisk engagement

I Norden er Den norske kirke og Den evangelisk-lutherske Kirke i Island medlemmer, mens Den evangelisk-lutherske Kirke i Finland, Svenska Kyrkan og Equmeniakyrkan i Sverige ikke er medlemmer, men såkaldte deltagende kirker.

40-årsjubilæum 1973-2013

Den reformerte Synode, folkekirken og Metodistkirken fejrede i 2013 40-året for indgåelsen af Leuenberg Konkordien. Læs indlæg fra den økumeniske danske fejring af kirkefællesskabets jubilæum: 

Læs indlæggene fra dagen her:

Rose-Marie Frost-Christensen - et historisk blik mod et Kirkefællesskab

Kurt E Larsen - vigtigheden af europæiske kirkers stemme i Europa

Eberhard Harbsmeiers prædiken ved jubilæumsgudstjenesten