Danske migranter
Savner en præst til sorg, glæde og oplæring
Intet billede:

Savner en præst til sorg, glæde og oplæring

- Danskere i Kina efterspørger en dansk kirke

I Kina har danske erhvervsfolk og deres familier i flere år efterspurgt en dansk præst. Danske Sømands- og Udlandskirker arbejder på sagen og præsten er på vej. Præsten skal bo fast i Shanghai og besøge Beijing hver måned. Ønsket om en præst er meget stort hos de ca. 2000 danskere, der bor i de to byer.

”Gennem vore år i Kina har vi set og hørt om mange danskere, som ville have haft godt af at have en præst rundt om hjørnet. Et familiemedlem, der dør i Danmark, ulykker som man har brug for at forstå retfærdigheden i, en kop kaffe og snakken om, hvordan det er at være et kristent menneske i et ikke kristent land og meget andet, der påvirker ens dagligdag”, siger Lotte Nørgren.

Lotte har boet i Kina med sin familie i snart ti år. Hendes mand Michael er direktør i Dantherm. Parret har tre børn. Sønnen Andreas blev for et par år siden konfirmeret af sømandspræst Hans-Aage Koller Nielsen i Sheshan Katedralen. ”De tre unge, der blev konfirmeret, vil aldrig glemme præsten og de oplevelser, de havde hos ham i Hong-Kong og Shanghai, siger Lotte Nørgreen. Undervisningen foregik i sømandskirken i Hong Kong. En gang om året rejser sømandspræsten i Hong Kong både til Shanghai og Beijing for at fejre jul med danskerne. Han er den, der bringer julehyggen og glæden til Kina hvert år. Juleknas og juleguf har han også med i sine gemmer, og hans prædiken får os altid til at glemme det larmende, hurtigtvoksende Shanghai lige uden for. De seneste år har der så været koblet barnedåb til gudstjenesten, og det er blevet
et større og større tilløbsstykke”, fortæller Lotte.

En stor udfordring
”Når en familie er udstationeret, bliver man påvirket at et nyt miljø, et uforståeligt sprog, nye udfordringer, og hvis familien ikke kommer på ”ret køl” med det samme - hvilket typisk er moderens opgave - så bliver tiden ude en rigtig dårlig oplevelse. Mange, der kommer skævt ind i en udstationering, vælger ofte at splitte familien eller rejse samlet hjem. De fleste familier ”overlever” ikke, hvis farmand bliver i Kina, mens de andre flytter hjem. Det er derfor vigtigt, at man har et sted at komme hen, få snakket lidt dansk, få at vide, at den måde man har det på er helt normalt – og måske lige få et vink til, hvordan andre har fået deres hverdag til at fungere. Et sådant sted kan en præst være med til at skabe.

Undervise i kristendom
Når vi flytter ud af Danmark, har vi en tendens til at blive endnu mere danske og har endnu mere brug for et holdepunkt i vores religion, traditioner og at kunne give vores børn et fundament i form af en god kristen opdragelse med vægt på medmenneskelighed, ærlighed og troen på det gode. En dansk præst vil have en vigtig opgave med at undervise i kristendom, da det ikke sker i skolen”, siger Lotte Nørgreen.

Sammenhængskraft

Generalkonsul Carsten Thøgersen er af den mening, at præstens vigtigste opgave bliver at skabe sammenhængskraft ved at samle danskere om en række sociale aktiviteter, både kirkelige og mere folkelige. Og han er overbevist om, at danskerne vil tage imod sådanne tilbud med begejstring.

 ”Det vil handle om langsomt at bygge et stærkt dansk samfund op og skabe sammenhængskraft. Danskerne her i byen bor meget spredt og har ikke et stærkt netværk. En dansk kirke vil kunne hjælpe med til at skabe et sådant netværk til stor gavn for danskernes velfærd, mens de bor her. Det vil hjælpe danskerne med at udbygge og konsolidere deres liv, som danskere her i Shanghai”, siger Carsten Thøgersen.

Savner kirkegang
”Jeg vil virkelig gerne kunne gå i kirke en gang om måneden”, siger Lisbeth Sivertsen. Hun vil gå i kirke på dansk. Det er hun helt bevidst om. Efter folkekirkens traditioner med salmer, fast liturgi, orgel og prædiken. Hun kender en del, som har forsøgt sig med at gå til en af de mange amerikanske tilbud, men her er alt for meget ”Halleluja” til en dansker, som er vant til folkekirken. Flere af hendes bekendte har i deres søgen fundet mere glæde i katolske kirker, som opleves meget tættere på den danske kirke end de amerikanske. ”En præst er også et menneske, som vi kan henvende os til om de lidt større ting i livet. Er der sygdom i familien hjemme i Danmark, føler vi os meget langt væk og kan gøre så lidt. Det vil være rart at have en præst at tale med om sådanne dybe og stærke følelser. En præst, der forstår vor kulturelle baggrund”.

Af Torben Elmbæk Jørgensen, DSUK