Fortsæt til hovedindholdet
Historier fra venskabsmenigheder
Flyene har travlt mellem Aalborg og Riga

Flyene har travlt mellem Aalborg og Riga

Vesterkær kirke, Aalborg - Skt. Peters kirke, Riga, Letland
Start:1994. 
Gensidige, årlige besøg, finansiering gennem foredrag
Yderligere info: Sognepræst Villy Mølgaard, Vesterkær kirke

Mindst 2 besøg hvert år


Flyene har travlt mellem Riga og Aalborg! Hvert år rejser mindst 20 personer fra hhv. Riga eller Aalborg til venskabsmenigheden, sådan at der er besøg hvert andet år hvert sted. Før selve besøget er der forbesøg af 1-2 personer.

En dyr – men dejlig – fornøjelse
Det koster at have så nære venner i Riga! Pengene til forbesøget fra Riga finansieres derfor ved at personens foredragshonorar er flybilletten samt privat indkvartering (dvs. ca. 2.500 kr. pr. gang; et temmelig billigt foredrag. Foredragene (gratis entré) er meget velbesøgte. Forbesøgene fra Vesterkær er finansieret delvist af kirkekassen, hvor der er afsat et årligt beløb til mellemkirkeligt arbejde, dels privat.

En major med Tjernobyl-mén og en sibirisk stemme
I 2001 holdt major Gunars Opmanis således foredrag, hvor han bl.a. fortalte om tvangsforflytning til Tjernobyl i 1986 for at ”rengøre” efter atomulykken. Han er stadig i live, men tit syg. Derudover har der været foredrag om lettere, der er blevet sendt til umenneskelige forhold i Sibirien. Samt om livet på de store russiske stepper blandt lettiske efterkommere. Deres forfædre drog dertil for at opdyrke nyt land ved foden af Uralbjergene. April 2007 fortalte den nuværende præst Atis Vaickovskis om sit liv; bl.a. om at være præst i Det lettiske Forsvarsministerium i Sovjettiden.

Sognebåndsløsere og menighedsrådsmedlemmer pga. venskabet
Kirken arrangerer jævnligt sognemiddage (pris: 35 kr. pr. pers.) Det tiltrækker både kendte ansigter og nye, der for en dels vedkommende senere bliver frivillige i kirken. Overskuddet fra middagsaftenerne går direkte til finansiering af venskabskontakten.

Gennem en årrække har man i øvrigt fået omkring 20 sognebåndsløsere, der som begrundelse har peget på netop venskabskontakten. Flere har været/er medlem af menighedsrådet.

Skt. Hans som det fejres i Letland - med kranse på hovedet. I forgrunden: Villy Mølgaard.


Sidst opdateret 11-05-2007