Fortsæt til hovedindholdet
Historier fra venskabsmenigheder
"Så er kirken da for lille!"

"Så er kirken da for lille!". Kirkegang i Slovakiet og Roskilde

Torben Hjul Andersen fortæller

"En sommerdag for nogle år siden cyklede jeg sammen med en gruppe unge fra Slagelse og nogle unge fra Slovakiet, som var privat indkvarteret forud for en stor lejr i KFUM og KFUK. 
Vi tog af sted fra vores kirke, og på vej gennem den vestsjællandske natur talte vi om livet i Slovakiet og i Danmark. De unge så de samme amerikanske serier; de fortalte fnisende, at de havde de samme plakater på væggene, og de genkendte hinandens drømme og længsler.

Og vi talte om kirken. ”Hvor stor er Sct. Peders kirke?” spurgte en af de unge. ”Der er plads til 300,” sagde jeg. 
Og hvor stort er sognet? Ca. 9.500 mennesker. 
”Så er kirken da alt for lille!” – udbrød hun og gik næsten i stå op ad bakken. Jeg måtte fortælle, at det desværre er sjældent, vi skal have ekstra stole frem, og så fulgte en spændende samtale om kirken og gudstjenestelivet i vores to lande. 
En samtale, som jeg ikke har glemt, og de unge fortsatte også samtalen, og flere af de unge mailer stadig til hinanden.

Når jeg fortæller om dette, eller et andet mellemkirkeligt møde med andre kristne, så er ingen i tvivl om værdien og inspirationen fra sådanne samtaler. Jeg lærer af andres skikke og traditioner og bliver mere afklaret i forhold til mit eget ståsted. Når nu alle kan enes om dette, så undres jeg mere og mere over, at det er så svært at formidle mellemkirkeligt arbejde til sogne i Roskilde Stift. Meget få deltager i mellemkirkelige stiftsdage og møder. Meget få kontakter os, når vi efterlyser værtsfamilier til en weekend. Vi er nogen, der får lov til at møde mange spændende mennesker, men vi ønsker ikke at beholde alle gode oplevelser for os selv. At få delagtiggjort flere mennesker i det mellemkirkelige bliver den største opgave i fremtiden.

Og måske kan vi få inspiration fra denne periodes største succes i vores stiftsudvalg: Stiftsrejser. Udsolgte stiftsrejser, hvor deltagerne kommer hjem fyldt med oplevelser, oplysninger og oplivelser til livet i sognene i vores stift".


Sidst opdateret 16-05-2007