Fortsæt til hovedindholdet
Historier fra venskabsmenigheder
Slagelse - Hildesheim t/r

Slagelse - Hildesheim t/r

Hildesheim i det tyske Niedersachsen fejrede i 2010 sin Michaeliskirkes 1000 års fødselsdag under mottoet: ”Guds engle viger aldrig” (fra kantate til Michaelisdag af J. S. Bach).  Fokus var på Michael, kirkens navngiver, ærkeenglen som ”Europas skytspatron”, garanten for enheden mellem alle kristne. Kunst- og arkitekturinteresserede strømmede til Hildesheim for at se den præromanske Michaeliskirke med de skønne loftsmalerier. I 1985 blev den ”verdenskulturarv” under UNESCO.

Den evangelisk-lutherske og den romersk-katolske kirke var fælles om jubilæet. De er i området lige store og har i knap 500 år holdt gudstjenester i St. Michaelis Kirke under ét kirketag. Kristne menigheder i hele Europa, Østeuropa og Baltikum, hvis kirker er viet til Michael, heriblandt vor egen i Sct. Mikkels sogn i Slagelse og Michaelis i Fredericia (de to eneste i Danmark, som bærer dette navn), var indbudt til at deltage i en Europæisk Michaelisfest 4.-6. juni.

Vi ankom fredag, mødtes med vore værtsfolk, ”gik i kloster” - blev indkvarteret på Michaelis Kloster, i dag et moderne konferencecenter og teologisk-pædagogisk efteruddannelsessted. Om aftenen var der fest med kulturelle indslag fra gæstemenighederne, de græsk-orthodokse, serbisk-orthodokse, katolske og evangelisk-lutherske delegationer. Lørdag var der livlig aktivitet i hele byen med workshops over Michaelstemaet, teater og musik, symposier og foredrag og en stor økumenisk sammenkomst på byens torv. Og søndag sluttede vi af med et brag af en festgudstjeneste i en stuvende fuld St. Michaelis Kirke, hvor den evangelisk-lutherske Landessuperintendent Gorcka, den romersk-katolske biskop Trelle, den serbisk-orthodokse biskop Pejic og en repræsentant fra det græsk-orthodokse patriarkat i Konstantinopel deltog.

Sent søndag aften ankom vi til Slagelse helt ”høje” af indtryk efter en uforglemmelig oplevelse. Vores delegation fra Slagelse Sct. Mikkels var på 16 personer – vi blev økonomisk støttet af Det Mellemkirkelige Stiftsudvalg i Roskilde Stift, hvem vi er stor tak skyldige.

Det blev en formidabel tur. Vi mødte stor gæstfrihed og hjertevarme i vor søstermenighed i Hildesheim. Vi udvekslede erfaringer, og horisonten blev udvidet. Ja, og så har det hele haft den bieffekt, at den fælles oplevelse har rystet os delegationsdeltagere fra Slagelse tættere sammen. Og det er da ikke så ringe endda!

Af sognepræst Poul Damsgaard, Sct. Mikkels Kirke i Slagelse

 

I dag, 13 år senere, har Sct. Mikkels Kirke i Slagelse stadig en kontakt fra mødet til jubilæumet i Hildesheim. 
 

Sidst opdateret 14-03-2023